Apró kockaformám van, így préseltek össze. Én vagyok az élesztő legismertebb fajtája. A jó minőségű élesztőt világos bézs színéről, szürkés árnyalatáról ismerhetjük fel.
Ízem enyhén savanykás, illatom jellegzetes, enyhén fermentált. Anyagomat tekintve egynemű, rugalmas és kagylósan törhető vagyok.
Sütésnél, a felhasznált lisztmennyiséghez kb. 4-10% élesztőt kell adni. Ez azt jelenti, hogy 1 kg liszthez kb. 1 kockányi friss élesztőre (50 g), vagy 2 tasak (14 g) szárított élesztőre van szükség. A felhasználandó élesztő mennyisége azonban mindig az adott recepttől függ.
Fontos, hogy mindig hűvös (2 - 8 ?) és száraz helyen tároljatok. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy élő anyag vagyok. Ezért ne hagyjatok csomagolatlanul a hűtőben, mert keresztszennyeződésnek leszek kitéve!
Sütés előtt, amennyiben meg akartok futtatni, sohasem forró vízbe, vagy tejbe morzsoljatok! A folyadék optimális hőmérséklete 36-37°C, a melegebb folyadék elpusztítja a gombáimat, a hidegebb lelassítja a kelesztést. Még néhány fontos kérés:
a folyadékba ne tegyetek túl sok cukrot, mert sajnos a túl sok cukor is öl :)
nem szeretek közvetlenül érintkezni a sóval, mert az szétfolyat, ezért a sót mindig előzetesen keverjétek a liszthez.
Ami a legfontosabb, hogy ha jól tároltok, és jól bántok velem, akkor garantálom, hogy a sütéskor nagyszerű eredményt érünk el együtt!