A búzaszem finomszemcsés, laza szerkezetű őrleménye. Régebbi receptekben a dupla nullásként jelölt liszt még ennél is finomabb őrlemény volt, de ma már helyette is ezt használjuk. A legelterjedtebb lisztfajta hazánkban. Népszerűségének oka, hogy igen széles körben használható.
Általában lényegesen több folyadékot vesz fel, mint a durvább őrlésű lisztek. A piskóta, kevert tészta minőségét erősen befolyásolja, hogy milyen a liszt folyadékmegkötő képessége. Annál szebb, magasabb a piskótánk, kevert tésztánk, minél több folyadék megkötésére képes.
Használhatjuk péksütemények, kenyerek, édes sütemények, piskótatészták, kevert tészták, száraztészták, palacsinta tészták, rántások
A finomliszt használható péksütemények és kenyér sütéséhez, ahol tészta héja és belseje is puha lesz.
Használjuk édes süteményekhez, piskótákhoz. A finomlisztből készült tészta keményebb, rugalmasabb lesz.
Rántásoknál selymesebb hatást eredményez.
A palacsintatészta puhább, csavarhatóbb, ha finomlisztből készül.
Régi receptekben, ahol dupla nullás lisztet írnak, finomlisztet használj (sőt az még ennél is finomabb volt).
Átlagos tápérték 100g lisztben:
Energiatartalom: 1472 kJ/ 347 kcal
Fehérje: 8,8 g
Szénhidrát 75,4 g
Ebből cukor: 9,8 g
Zsír: 1,1 g
Ebből telített zsírsavak: 0.6 g
Rost: 0,3 g
Nátrium: Nyomokban